Hur rengör man mässing?

Allt som glimrar är inte guld…” men mässing som inte glimrar kan faktiskt med lite enkla husmorsknep glimra ändå.

Det är lätt att förbise mässing som inte är omhändertaget när man strosar omkring på loppmarknader och i second hand butiker, men det är faktiskt mycket lättare än vad du kanske tror att rengöra mässing.

Hur ser man om det är mässing?

Innan du börjar behandla ett material så är det viktigt att du identifierar det först så att du vet vilken behandlingsmetod du ska välja.

Hur ser man om det är mässing? Mässing är en blandning (legering) av koppar ock zink, har en gulbrun ton och förknippas ofta med guld. Mässing kallas även lite fräckt för ”fattigmansguld”.

Mässing är väldigt vanligt att ha på ljusstakar, lampor och som dekoration på olika träslag. Så om du ser någon gammal guldfärgad kristallkrona som inte har en guldstämpel på sig är det högst troligt att den är gjord av mässing.

Vad är den gröna beläggningen på mässingen?

Den vanligast missfärgningen på mässing kallas för ”ärg” och är en grön missfärgning som orsakas av antingen luft, vatten eller kemiska ämnen i mässingens omgivning.

Ketchuptricket

Börja alltid med att rengöra dina mässingsobjekt med lite såpa och varmt vatten (var försiktig då mässing lätt repas). Därefter kan du använda dig av gammal hederlig ketchup. Ja, du läste rätt, ketchup. Förövrigt fungerar detta trick även på silver.

Ta lite hushållspapper och lägg en rejäl klick ketchup på det för att sedan smörja in mässingen med det. När du har gjort det låter du mässingsföremålet stå någon timme, sedan sköljer du av det och kan på en gång se att mässingen blivit betydligt mer skinande. Se till att torka av mässingen på en gång då vatten är en av orsakerna till missfärgning.

Hett vatten

För att få bort gröna beläggningar kan du även koka upp en kastrull med vatten, ställ sedan av kastrullen från plattan och doppa ner mässingsföremålet. Därefter tar du upp föremålet och putsar med en rengöringstrasa eller dylikt.

Citron och bikarbonat

Bikarbonat har en stor roll bland de flesta husmorsknepen och när det kommer till att rengöra mässing avger den en skonsam slipningseffekt som inte repar mässingen. Det du behöver är:

  • 1 halv citron
  • 1 tsk bikarbonat

Blanda sedan ihop det till en jämn pasta som du sedan smörjer mässingen i med en skonsam trasa. Därefter torkar du av mässingsföremålet och sköljer det för att sedan torka av det igen ordentligt och voilà, mässingen är skinande ren!

Testa alla tre på olika mässingsobjekt och se vilken som funkar bäst! Berätta gärna hur det gick i kommentarsfältet!

Lycka till!

/Bergalvs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s